Geheimtaal

Veel mensen vinden het moeilijk om met hun partner over seks te praten. Dat is jammer, want seks is juist een onderwerp waar heel veel over te zeggen valt. Door er samen over te praten, is er voor ieder echtpaar een hoop winst te behalen. Maar het is helaas niet zo eenvoudig om je 'bloot te geven' over zo'n intiem onderwerp. Op het gebied van je eigen seksualiteit ben je nu eenmaal uiterst kwetsbaar. Lichamelijk uiteraard, maar zeker ook geestelijk. En ook jullie seksuele relatie is een tere zaak, waar je dus heel behoedzaam mee om wilt gaan. Juist omdat het zo'n kostbaar onderdeel van jullie huwelijk is. En ook omdat je het wilt beschermen tegen de schaamteloosheid waarmee het tegenwoordig in de maatschappij omgeven wordt. Het zijn allemaal begrijpelijke barriëres. Tòch is het belangrijk om een manier te hebben waarop je zonder schaamte met je geliefde over dit soort zaken kunt praten. Want hoe veelzeggend lichaamstaal ook kan zijn, soms zeggen woorden nu eenmaal meer.

Wat het praten over seks extra gecompliceerd kan maken, is de moeite om de juiste woorden te vinden. Natuurlijk ben je best in staat om alle dingen bij hun naam te noemen. Je hebt op school of uit de boeken de officiële termen geleerd en je gebruikt ze als je bij de dokter komt. Maar in de privésfeer kunnen die namen zo kil en afstandelijk aanvoelen. Het zijn gewoon niet het soort woorden die je gebruikt om je verlangens in uit te drukken, of om uit te leggen waarom je soms zo tegen het vrijen opziet. Soms nemen mensen dan hun toevlucht tot het gebruik van 'schuttingtaal', maar dat is geen goede oplossing. Die woorden brengen de sfeer van 'de straat' met zich mee en halen daarmee de kostbare seksuele relatie omlaag.

Als je merkt dat het je vaak aan bruikbare woorden ontbreekt, probeer dan eens om creatieve uitdrukkingen te verzinnen. Speelse of poëtische omschrijvingen, die je reserveert voor jullie gesprekken over seks. Zeg maar: jullie eigen seksuele geheimtaal!

Maar hoe pak je dat dan aan? Moet je soms met pen en papier bij elkaar gaan zitten en een taal in elkaar knutselen? Dat kan, zeker. Je moet er natuurlijk wel voor in de juiste stemming zijn, maar dan kun je met een half uurtje brainstormen al best een heel eind komen. Maar nog beter is het om je onderbewustzijn aan het werk te zetten. Stel je open voor onbewuste associaties en je zult merken dat je in de meest ongedachte situaties op ideeën kunt komen. Laat dan maar gewoon je creativiteit met je gedachten op de loop gaan. Het ene beeld roept het andere weer op en zo kan jullie taal zich op een heel ongedwongen manier ontwikkelen.

Ik kan je verzekeren: de mogelijkheden zijn echt eindeloos, onuitputtelijk! Begin voor een beeldspraak bijvoorbeeld maar gewoon dichtbij huis te zoeken. Bij een hobby, of bij een sport, bij de natuur, bij levensmiddelen, of bij wat jullie ook maar aanspreekt. Allebei fan van een bepaalde detective-serie? Wellicht dat dat 'aanknopingspunten' oplevert. Allebei gek op pianospelen? Of alletwee verzot op tum-tummetjes? Het moet mogelijk zijn om daar iets mee te doen. Alles kan, niets is te gek, niets is te saai of gewoon, zelfs het-weer-van-vandaag niet. Als het maar iets is wat bij jullie allebei prettige associaties oproept en voor een ontspannen gevoel zorgt.

Eén stel pakte het bijvoorbeeld zo aan: in het bijbelboek Hooglied kwamen ze de beeldspraak van een 'tuin' en van 'vruchten' tegen.* Naar aanleiding daarvan kwamen ze zelf op het beeld van een bloem, waarmee ze dan doelden op de vagina van de vrouw. Ik zal even letterlijk citeren hoe ze daar vervolgens vorm aan gaven: 'Soms belde ze hem op zijn werk met de mededeling: "Ik heb vanavond een bos bloemen voor je", of zei ze, terwijl ze in de keuken haar armen om hem heen sloeg: "Schat, vanavond staan de bloemen in bloei." (Dan wist haar echtgenoot niet hoe snel hij de kinderen in bad en in bed moest krijgen!)'**

Nu barst je misschien in lachen uit en kun je je niet voorstellen dat je ooit zo tegen elkaar zult praten. Dat kan ik me goed voorstellen; zoiets lijkt in het begin inderdaad heel vreemd. Maar vergeet niet dat dit maar een voorbeeld is en dat het voorbeeld zèlf je natuurlijk niet aan hoeft te spreken. Ik weet zeker dat ook jullie een eigen liefdestaal kunnen leren. Als jullie er maar allebei de voordelen van inzien en een gezamenlijk aanknopingspunt weten te ontdekken. En op voorwaarde dat jullie bereid zijn om in het begin even door te zetten, ook als het nog wat onwennig is.

En wat zijn dan die voordelen, die het de moeite waard maken om vol te houden, ook als het nog 'raar klinkt'?

Het belangrijkste voordeel heb ik in het begin al aangestipt: een eigen geheimtaal maakt het eenvoudiger om samen over seks te praten. Die creatieve uitdrukkingen helpen je om over de drempel van de schaamte heen te stappen. In je geheime taal durf je dan opeens dingen te zeggen die je anders misschien nooit over je tong had kunnen krijgen.
Als je er vooral op een speelse manier mee omgaat, kan dat bovendien een opwindend effect op jullie seksuele relatie hebben. Wie het slim aanpakt kan de geheime woorden zelfs in gezelschap gebruiken, wat het nog weer extra leuk en spannend maakt.
En tenslotte versterkt zo'n intieme geheimtaal jullie gevoel van verbondenheid. Doordat jullie het, net als de seks zelf, met niemand anders delen, blijft het immers het geheimpje van jullie tweetjes alleen!

Investeer in je huwelijk - maak seks bespreekbaar!

EchtVerbonden

* In het bijbelboek Hooglied staan liefdesliederen. Een meisje en een jongen bezingen daarin hun liefde, hun verlangen en hun bewondering voor elkaar. In deze liederen wordt veelvuldig gebruik gemaakt van beeldspraak, meestal ontleent aan de natuur. Zie voor de beelden van een 'tuin' en van 'vruchten' bijvoorbeeld Hooglied 4 vers 16.

** Dit citaat komt uit een (zeer aanbevolen!) boek van Linda Dillow en Lorraine Pintus: Intiem, gesprekken van vrouw tot vrouw: 21 vragen van vrouwen over seks, Vaassen: Medema 2006.

« Tradities - Jij en je spiegelbeeld »

Gerelateerde onderwerpen:
Genieten van seks!