Nooit uitgeleerd (2014)

Als ik mijn kinderen met hun huiswerk bezig zie of over leraren hoor praten, denk ik wel eens stiekem: 'Wat ben ik blij dat ik niet meer naar school hoef!' Bij de gedachte aan saaie lessen en vervelende opdrachten ben ik maar wát blij met mijn vrijheid. Maar er is één ding dat me nog erger lijkt dan weer naar school moeten en dat is: stoppen met leren!

Ik geniet juist zo van mijn vrijheid, omdat ik nu eindelijk zelf mag kiezen waarin ik me verder wil ontwikkelen. Maar ik zit heus niet altijd met m'n neus in de boeken. Leren kan je ook met handen en voeten. En vooral door goed om je heen te kijken.

Verder leren
Als je stopt met leren, sta je in feite stil. En stilstaan is niet zo gezond; je kunt beter in beweging blijven. Om je spieren soepel te houden, maar net zo goed je vaardigheden en je geest.

Ook voor je huwelijk geldt dat. Stilstand in je relatie is niet goed voor de onderlinge band. Je wordt er roestig van en stram, zodat je niet meer flexibel kunt reageren. Je begint te klagen over sleur, omdat het zo'n duffe en saaie boel wordt. En langzaam drijf je uit elkaar, omdat je elkaar door allerlei misverstanden steeds minder kunt bereiken.

Trouwen is dus niet hetzelfde als 'eindelijk je diploma hebben'. Juist als je samen zo'n hechte relatie ben aangegaan is het zaak om niet achterover te leunen, maar om verder te gaan. Sámen verder. Verder met leren, met oefenen, met ontwikkelen.

Samen leren
Duik op een avond bijvoorbeeld eens met z'n tweeën de keuken in om een nieuw recept uit te proberen. Of pak samen de fiets om je omgeving verder te verkennen. Snuffel in de bieb tot je een onderwerp hebt waar je allebei wel meer over wilt weten. Waarom zou je stoppen met leren? Er valt nog zoveel te ontdekken!

Schrijf je in voor dezelfde workshop of bekijk samen eens het aanbod van de volksuniversiteit. En spreken deze voorbeelden je toevallig helemaal niet aan? De mogelijkheden zijn echt eindeloos! Maak een stadswandeling in je eigen woonplaats. Bezoek een plek waar jullie nog nooit geweest zijn. Koop een keyboard en leer er samen op spelen. En hebben jullie wel eens danslessen overwogen?

Maar waarom zou je dat nou doen? Waarvoor eigenlijk al die moeite? Heel simpel: omdat die moeite een hoop plezier op kan leveren. Maar vooral omdat het voor verbinding zorgt. Elke nieuwe kennis die je samen opdoet, elke nieuwe ervaring die je samen deelt: het is weer een nieuw draadje tussen jullie, waardoor het weefsel nog sterker wordt. En kleurrijker, dat is ook heel belangrijk. Je trekt samen op, hebt weer wat nieuws om over te praten en bent een gezamelijke herinnering rijker.

Over elkaar leren
Er valt nog zoveel te leren, zoveel te ontdekken: ook aan elkaar! En gelukkig maar, want anders zou je toch op elkaar uitgekeken raken? Dus blijf elkaar vragen stellen en verdiep je in de ander: Waarom maakt hij die keus en waarom zegt zij dat op zo'n manier? Hoe komt het dat hij telkens dichtklapt bij dat ene onderwerp? En waarom wordt zij elke keer boos als je over dat ene begint?

Maar ook: Welke kleur past goed bij hem? En welk model jurk staat het beste bij haar figuur? Welke liefdestaal komt bij hem echt over? En hoe verloopt haar cyclus eigenlijk?

Deed zijn moeder dat vroeger ook zo? Zeiden haar opa en oma dat ook altijd? Waarom wil hij liever niet nog een kind? En voelt het lekker als je haar zó aanraakt?

Is hij eigenlijk introvert of extravert? En waar komen haar piekergedachten toch vandaan? Naar welk land wil hij graag nog eens op vakantie? En waarom wil zij eigenlijk nooit kamperen?

Zoveel mogelijkheden, zoveel vragen, zoveel voorbeelden. Ik heb er een heleboel genoemd, maar eigenlijk moet je vooral bedenken wat bij jullie past. Ach, en het maakt ook helemaal niet zoveel uit wat je precies doet. Als je dit ene maar onthoudt: Blijf leren, want daar wordt je relatie hechter van!

« Help, ik ben boos! (2013) - Een opgeruimd hart (2015) »

Gerelateerde onderwerpen:
Pootjes vasthouden